Heb je vaak last van darmklachten en heeft dit een negatieve invloed op je dagelijks leven? Mensen met darmklachten zijn vaak erg zoekende naar de rol van voeding op hun klachten. Het FODMAP-dieet is vaak effectief om klachten van een prikkelbare darm te verminderen, maar is ook erg intensief. Lees hieronder verder welke adviezen ik als FODMAP-diëtist regelmatig geef bij darmklachten.
1. Pepermuntoliecapsules
Pepermuntolie kan helpen tegen buikpijn, winderigheid en lichte maag-darmkrampen. De meest bekende pepermuntoliecapsules zijn die van Tempocol. Deze hebben een speciale coating, wat ervoor zorgt dat de olie niet in de maag maar in de darmen oplost. Deze olie komt pas vrij in de dunne darm. Klinkt goed, maar… de coating van Tempocol is gemaakt van rundergelatine, dus niet geschikt voor veganisten. Helaas is Tempocol momenteel het enige geregistreerde geneesmiddel dat wetenschappelijk onderbouwd en gecontroleerd is. Gelukkig kun je ook volledig plantaardige pepermuntoliecapsules vinden met ongeveer dezelfde hoeveelheid pepermuntolie per dag.
2. Iberogast druppels
Iberogast is meer gericht op maagklachten maar kan ook darmkrampen verminderen. Het zijn druppels die je op moet lossen in je drinken of iets anders vloeibaars. Het bevat een mengsel van 9 planten/kruiden met een geneeskrachtige werking, namelijk: bittere scheefbloem, karwijvrucht, mariadistelvrucht, grote engelwortel, kamillebloem, citroenmelisseblad, pepermuntblad, stinkende gouwekruid en zoethoutwortel. Het is geschikt voor veganisten.
3. Psylliumvezels
Als je ontlasting te dik, dun, hard of zacht is, kunnen psylliumvezels je ontlasting verbeteren.
Psylliumvezels nemen water op en vormen een gel die de ontlasting meer vorm en volume geeft. Bij diarree kunnen deze vezels je darm tot rust brengen, bij verstopping zal je ontlasting zachter worden en daarom soepeler verlopen. Hierdoor kun je je darmklachten verlichten. Let wel op; bij het gebruik van psylliumvezels is het belangrijk om extra water te drinken! En als je het FODMAP-dieet volgt, is het ook belangrijk om erop te letten dat er geen toevoegingen zoals inuline in zitten.
4. Probiotica
De balans van bacteriën in je darmen kun je verbeteren door probiotica. De resultaten uit onderzoeken zijn echter wisselend. Het effect van een probioticum hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan welke bacteriestammen je nu in je darmen hebt en in welke hoeveelheid. En welke bacteriestammen er in het probioticum zitten en in welke hoeveelheid. Niet alle soorten probiotica bevatten voldoende bacteriën en/of verschillende bacteriestammen. Kies voor een plantaardig product dat minimaal 1 miljard bacteriën bevat. Als je het FODMAP-dieet volgt moet je er ook op letten dat het probioticum wel geschikt is, in verband met toevoegingen van bijvoorbeeld sorbitol, inuline of fructanen.
5. Toilethouding
Ook je toilethouding kan van invloed zijn op je klachten. Wist je dat normaal zitten op het toilet zorgt voor een blokkade? Daardoor kan het juist lastiger zijn om je ontlasting te laten gaan. Zorg daarom voor een laag krukje waar je je voeten op zet als je op de wc zit. Dan is het makkelijker om je ontlasting te laten gaan.
6. Beweging
Het klinkt misschien logisch maar toch benoem ik het. Als je te weinig beweegt kun je ook darmklachten krijgen. Zorg daarom elke dag voor voldoende lichaamsbeweging. Ga eens wandelen of fietsen en trek er lekker op uit.
7. Hypnotherapie
Hypnotherapie kan effectief zijn in het verlichten van klachten bij prikkelbare darm syndroom. Je bent met je aandacht even helemaal bij jezelf. Samen met een hypnotherapeut kun je gericht de werking van je darmen positief beïnvloeden. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar het schijnt wel echt effectief te zijn.
8. Stress
En dan nog misschien wel het belangrijkste: stress. De hoeveelheid stress die je ervaart (en hoe je hiermee omgaat) heeft zelfs nog meer invloed op je darmklachten dan voeding. Zorg daarom altijd voor voldoende ontspanning en rust. Besef dat wanneer je stress ervaart er darmklachten kunnen ontstaan en/of verergeren. Heb je stress? Probeer er dan mee om te gaan met behulp van bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie of mindfulness.
Het effect van bovenstaande adviezen kan voor iedereen verschillend zijn. Ik heb geen belangen bij de genoemde adviezen. Lees voor gebruik van supplementen ook altijd even de bijsluiter.
Er zijn genoeg mogelijkheden om je darmklachten aan te pakken. Ga ervoor!
Bronnen:
- Cursus: The Low FODMAP Diet for Irritable Bowel Syndrome for Dietitians van Monash University
- FODMAP handleiding voor diëtisten, Fodmap Foodies
- PDS en hypnotherapie, Maag Lever Darm Stichting (datum van raadplegen 25-04-21)
- www.iberogast.nl (datum van raadplegen 19-04-21)
- www.tempocol.nl (datum van raadplegen 19-04-21)