Welk soort brood kies je?

Weet jij welk brood de gezondste keuze is? Is dat donker brood? Vaak denken mensen dat wel, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn..

Heel donker brood hoeft niet persé het gezondste brood te betekenen. Het kan namelijk witbrood, bruinbrood of volkorenbrood zijn doordat er moutmeel toegevoegd kan zijn. Moutmeel zorgt voor een donker gekleurd brood maar zegt dus niets over het soort brood.

Volkoren betekent dat de hele graankorrel gebruikt is, waardoor volkorenbrood de gezondste keuze is voor brood. Volkorenbrood is een wettelijk beschermde term en bevat altijd alleen volkorenmeel.
Witbrood is gemaakt van de meelkern en bevat daardoor veel minder vezels en mineralen dan volkorenbrood. Bruinbrood is een combinatie van witte bloem en volkorenmeel (in wisselende verhouding). Het vezelgehalte van bruinbrood varieert daarom.

Je weet nu dus dat volkorenbrood de gezondste keuze is en dat er alleen volkoren op mag staan als het van 100% volkorenmeel gemaakt is. Je kunt volkorenbroden daarnaast ook vergelijken door naar het vezelgehalte op de verpakking te kijken. Kies voor een volkorenbrood dat de meeste vezels bevat.
Bruinbrood bevat gemiddeld 4,5 gram vezels per 100 gram, volkorenbrood bevat minstens 6 gram vezels per 100 gram.

Kies dus voor volkorenbrood met minimaal 6 gram vezels per 100 gram.

Dieet smakelijk!