Waarom het belangrijk is om FODMAPs kort te elimineren

Waarom het belangrijk is om FODMAPs kort te elimineren

Laatst had ik iemand op mijn spreekuur die al 3 jaar (!) bezig was met de FODMAP eliminatie. Dit deed ze niet helemaal op de juiste manier, maar ze kreeg wel redelijk grip op haar prikkelbare darmen. Dat voelde veilig en dus besloot ze samen met haar diëtist om zelfstandig op deze manier hiermee door te gaan. Tot haar klachten 3 jaar later toch weer toenamen en ze zich bij mij meldde.

Tijdens ons gesprek legde ik haar uit dat je sommige diëten inderdaad levenslang moet volgen, zoals een glutenvrij dieet bij coeliakie. Maar dat geldt niet voor het FODMAP-dieet. Je elimineert de FODMAPs dan namelijk minimaal 2 tot maximaal 6 weken en gaat ze bij voldoende klachtenvermindering weer stapsgewijs herintroduceren.

Helaas werd ze ook niet gewezen op het feit dat ze niet zo lang FODMAPs moet blijven beperken. Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om FODMAPs kort te elimineren:

  1. Eenzijdigheid
    Mensen gaan door het FODMAP-dieet eenzijdiger eten omdat de keuzes beperkter zijn. Hierdoor kan je eerder een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals vezels, calcium en B-vitamines oplopen. Het is belangrijk om bij een gespecialiseerde FODMAP-diëtist advies in te winnen zodat je volwaardig blijft eten. Door herintroductie van FODMAPs krijg je weer meer voedingsmiddelen (voedingsstoffen) binnen en heb je weer wat meer variatie in je voeding.

  2. Minder groei van goede darmbacteriën
    Sommige FODMAP-rijke voedingsmiddelen, vooral de fructanen en galactanen, bevorderen de groei van goede bacteriën in je darmen. Ze worden daarom ook wel prebiotica genoemd. Daarom is het niet verstandig om lang te elimineren. Als je in ieder geval weer kleine beetjes hiervan kunt nemen dan is dit al gunstig voor je darmbacteriën.

  3. Sociale beperkingen
    Als je lang FODMAPs elimineert, blijft het eten buiten de deur ook lastig. Je kan niet meer spontaan buiten de deur eten en moet continu nagaan of er wel eten voor jou beschikbaar is. Hoe eerder je alle testen hebt gedaan, hoe eerder je weer (spontaan) buiten de deur kan gaan eten.

Hoe het afliep met mijn cliënt?

Na mijn uitleg en advies ging ze hiermee direct aan de slag. De eerste paar dagen kreeg ze wat meer darmklachten (dat komt vaker voor), maar daarna ging het nóg beter dan voorheen! We hebben toen een plan gemaakt om FODMAPs stapsgewijs te herintroduceren.

Toen we de resultaten bespraken, bleek dat ze vaak niet direct last kreeg, maar wel bij grotere porties. Alleen knoflook, dat valt onder de groep fructanen, gaf in een kleine hoeveelheid al direct klachten. We hebben daarna een plan gemaakt om haar voeding weer langzaam uit te breiden zodat ze haar tolerantiegrens op kon zoeken. Daarnaast hebben we aanvullende mogelijkheden besproken waar ze nog meer baat bij kan hebben.

 

Alle FODMAPs elimineren was echt niet meer nodig!

Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag