Vegan

Je wilt plantaardig gaan eten maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Hoe ga je beginnen? En hoe zorg je ervoor dat je wel genoeg vitamines binnenkrijgt? Moet je nu meer gaan eten? Neem nu de stap om gezonder te gaan eten onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist.

Beter voor mens en milieu.

De voordelen van plantaardig eten

Of je nu (meer) plantaardig wilt gaan eten voor je eigen gezondheid, tegen dierenleed of voor het milieu, het levert vele voordelen op. Lees er hieronder meer over en laat je inspireren.

Voor je eigen gezondheid

Door zoveel mogelijk onbewerkte plantaardige producten (Whole Food Plant Based) te eten verklein je onder andere de kans op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Planten zijn het beste medicijn. En de bijwerkingen van dit medicijn zijn bijvoorbeeld dat je cholesterolwaarde daalt en je makkelijker kunt afvallen. Onbewerkte plantaardige producten bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Door de juiste producten te combineren kom je op een volwaardige plantaardige voeding.

Ook sporters eten steeds meer plantaardig en behalen er topprestaties mee. Kijktip: The Game Changers (op bijvoorbeeld Netflix). Je zult versteld staan dat bekende namen zoals Arnold Schwarzenegger, Lewis Hamilton en Serena en Venus Williams uiterst goed presteren met plantaardig eten.

Tegen dierenleed

Geen dieren meer eten (vegetarisch) vanwege dierenleed, dat is voor iedereen wel duidelijk. Maar dat er ook veel dierenleed schuilgaat achter bijvoorbeeld eieren, melk en honing is minder bekend.

Zo worden bijvoorbeeld in de eierindustrie in Nederland meer dan 30 miljoen haantjes (mannetjes) per jaar gedood. En dat op de dag van hun geboorte. De hennen (vrouwtjes) worden legkippen en leven in slechte omstandigheden. Ze worden veel te vroeg geslacht omdat ze niet meer “productief” zijn.

Er schuilt ook veel dierenleed achter melkveehouderijen. Het begint al bij de koeien die elk jaar kunstmatig geïnsemineerd worden. De kalfjes worden vrijwel altijd direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald. Koemelk, dat natuurlijk voor het kalfje bedoeld is, wordt door de mens afgepakt en geconsumeerd. Als het kalfje een stiertje is dan wordt het na korte tijd geslacht en verkocht als kalfsvlees. Een koetje wordt gebruikt voor de melkindustrie en wordt na ongeveer 5,5 jaar afgeschreven en geslacht. Ze “produceert” dan namelijk niet genoeg melk voor mensen.

En dan de bijen, die moeten in de lente en zomer keihard werken om hun honingraat te vullen met honing. Ze moeten er het hele jaar van kunnen eten, want zonder honing zouden ze verhongeren. Toch wordt deze honing van de bijen afgepakt en krijgen ze er suikerwater van de imker voor terug. Hierdoor missen de bijen belangrijke voedingsstoffen, worden ze zwakker en overleven ze de winter vaak niet.

Voor het milieu

Dat plantaardig eten milieuvriendelijk en duurzaam is, dát klinkt wel logisch. Maar wist je dat de impact van de vee-industrie zorgt voor ontzettend veel uitstoot van broeikasgassen (zoals CO2 en methaan) en daardoor bijdraagt aan klimaatverandering?

Om klimaatverandering tegen te gaan kun je ook flink besparen op waterverbruik. Het maken van dierlijke producten kost namelijk een heleboel water. De dieren moeten drinken, het veevoer moet groeien, de dieren en stallen moeten schoongepoetst worden, melk en vlees moeten koel worden gehouden en de slachthuizen moeten ook weer schoongemaakt worden. Voor het maken van 1 hamburger van rundvlees is gemiddeld 2350 liter water nodig. Daartegenover kun je van 158 liter water 1 sojaburger maken. Door plantaardig te eten kun je dus enorm veel water besparen, véél meer water dan je bespaart door bijvoorbeeld korter te douchen.

Waar je nog meer op kunt besparen is land. Er wordt ontzettend veel land gebruikt om dierlijke producten te maken. Denk daarbij aan het laten grazen van de dieren, de ruimte voor stallen en slachthuizen maar ook aan het veevoer. Veevoer zoals soja wordt als krachtvoer gebruikt. Meer dan 75% van alle soja die over de wereld wordt verbouwd is bedoeld als veevoer. Soja is daarmee één van de hoofdoorzaken voor ontbossing. Door het land efficiënter te gebruiken is ontbossing niet nodig.

Ga de uitdaging aan

Je eetpatroon veranderen naar (meer) plantaardig kan in het begin lastig zijn. Je weet soms even niet waar je moet beginnen en hoe je dit op de juiste manier moet doen. De een gaat “Cold Turkey” naar een volledige plantaardige voeding, de ander kiest ervoor om eerst meer plantaardige producten te gebruiken. Alle beetjes helpen. Vind een weg die het beste bij jou past.

Plants are the best medicine
Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag