Stoppen met roken

“Het voordeel van stoppen met roken is dat u waarschijnlijk een aantal kilo zult aankomen.” Dit vertelde ik vandaag aan een cliënt, als extra motivatie om te stoppen met roken. Als diëtist geef ik namelijk niet alleen voedings- en dieetadviezen, maar ook leefstijladviezen. 

Waarom is dit advies, naast de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken, extra toepasselijk?
Deze cliënt heeft namelijk een te laag gewicht en wilt graag aankomen. Gemiddeld komen mensen die stoppen met roken 4 kilo aan. Voor de meeste mensen is dit geen fijn vooruitzicht, maar de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken zijn veel groter dan de nadelen van een paar kilo extra lichaamsgewicht. En in deze casus is het extra lichaamsgewicht juist een voordeel.

Waarom kun je aankomen na het stoppen met roken?
Dat heeft te maken met de nicotine in sigaretten, die invloed heeft op de stofwisseling. De stofwisseling van iemand die rookt is daardoor sneller dan die van iemand die niet rookt. Als je stopt met roken maar je blijft evenveel voedingsmiddelen nemen, dan kun je dus wat zwaarder worden. Ook vangen sommige mensen de gewoonte van roken op met snoepen/snacken, wat ook bijdraagt aan gewichtstoename.

Deze maand is het Stoptober, wat betekent dat rokers minimaal 28 dagen proberen te stoppen met roken. Stoppen met roken kan natuurlijk op elk moment. Wil je ook stoppen met roken maar zit je niet te wachten op extra kilo’s? Maak dan een afspraak met de diëtist.

Dieet smakelijk!