Het komt regelmatig voor dat er mensen bij mij komen die al eerder, onder begeleiding van een diëtist, het FODMAP-dieet hebben gevolgd. Dit is niet altijd goed gegaan. Ik wil je graag laten zien wat goede begeleiding is en waar je op kan letten. Zo zal je zien dat de juiste begeleiding erg belangrijk is voor een goed resultaat.
Stap 1: zorg eerst voor een juiste diagnose
Je hebt last van klachten zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, veel winderigheid, diarree en/of verstopping. Dat is natuurlijk heel vervelend voor je. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met je huisarts om deze klachten te bespreken. Hij/zij kan vaststellen waar deze klachten vandaan komen, of je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Met een duidelijke diagnose kun je dan aan het juiste dieet beginnen.
Stap 2: kies het juiste moment
Ga je binnenkort op vakantie, ben je net een andere behandeling gestart of ervaar je bijvoorbeeld veel stress? Dan is het nu misschien nog niet het geschikte moment om met het FODMAP-dieet te beginnen. Een informerend gesprek met een gespecialiseerde diëtist kan overigens geen kwaad om alvast meer informatie te krijgen en een plan te maken. Is nu wel al het juiste moment voor jou? Top, dan kun je door naar de volgende stap.
Stap 3: doe het niet alleen
Sommige mensen kiezen ervoor om het FODMAP-dieet op hun eigen houtje te doen. Het is echter aan te raden om het FODMAP-dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen. Zo krijg je advies dat voor jouw situatie van toepassing is en beperk je niet meer voeding dan nodig is. Het FODMAP-dieet kent namelijk beperkingen, je moet er dus wel voor zorgen dat je geen belangrijke voedingsstoffen mist.
Stap 4: kies voor een gespecialiseerde diëtist
Niet elke diëtist heeft evenveel kennis en ervaring als het gaat om het FODMAP-dieet. Vraag daarom eerst of de diëtist wel regelmatig mensen in het FODMAP-dieet begeleidt. Ook is het belangrijk om na te gaan op welke manier zij mensen begeleidt. Geeft ze bijvoorbeeld lijsten/informatie mee die je ook op het internet kan vinden of geeft ze persoonlijk advies en houdt ze regelmatig contact om het plan bij te stellen? Ook is het handig om na te gaan of ze een goede opleiding over het FODMAP-dieet heeft gevolgd. En begeleidt ze mensen volgens de officiële Monash University FODMAP methode? De Monash University (Australië) is namelijk de bedenker van het FODMAP-dieet en blijft continu testen doen, waardoor ze weer nieuwe inzichten krijgen.
Stap 5: volg het FODMAP-dieet op een manier die bij jou past
Het FODMAP-dieet is op verschillende manieren uit te voeren, laat je hierover informeren zodat je het dieet gaat volgen op een manier die bij jou past.
Stap 6: stel tussentijds vragen
Twijfel je over bepaalde producten of is er iets je nog niet duidelijk? Het is fijn dat je tijdens je dieet altijd op je diëtist terug kunt vallen, zodat je het dieet op de juiste manier blijft volgen. Je staat er niet alleen voor.
Stap 7: bespreek de alternatieven
Mocht het FODMAP-dieet toch niet voor jou werken of bij je passen, dan kun je samen met je diëtist kiezen voor een ander behandelplan.
Ik hoop dat je hiermee het belang van goede begeleiding inziet. Laat je goed informeren over het FODMAP-dieet zodat je vol vertrouwen kunt beginnen.