Probiotica bij antibiotica

Al in het verpleeghuis adviseerde ik, zodra ik hoorde dat iemand een antibioticakuur startte, om ook meteen te starten met het gebruik van probiotica. Ook tijdens mijn spreekuren en huisbezoeken komt dit geregeld ter sprake. Baat het niet dan schaadt het niet. De harde bewijzen ontbraken namelijk vaak, maar de vermoedens dat probiotica de antibiotica-geassocieerde diarree kon verkleinen, waren er wel.

Antibiotica kunnen namelijk een verstorend effect op de darmen hebben, met antibiotica-geassocieerde diarree tot gevolg. Hier krijgt 1 op de 4 volwassenen last van tijdens antibioticagebruik. Probiotica beschermen de darmen tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel. Omdat de weerstand meer intact blijft, verkleint ook de kans op terugkerende infecties.

Onlangs is er de ‘Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’ uitgebracht. Hierin staan 8 probiotica beschreven, waarvan klinisch is aangetoond dat ze de kans op antibiotica-geassocieerde diarree verkleinen. Producten kregen 3 sterren als er een effect werd gevonden in tenminste 3 onafhankelijke studies, 2 sterren bij een effect in 2 studies en 1 ster bij een effect in 1 studie. De producten met 3 sterren bevatten de stam Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Deze stam verkleint volgens de onderzoekers de kans op antibiotica-geassocieerde diarree het meest. Zie onderstaande tabel voor de aanbevelingen.

Er is nog geen onderbouwd behandeladvies hoe de probiotica gebruikt moet worden. Daarom wordt vooralsnog geadviseerd om probiotica 2 uur na de antibiotica te nemen, gedurende de hele periode van de antibioticakuur en na de kuur nog 1 à 2 weken door te gaan met de probiotica.

 


bron: TNO