Afbeelding van pillen en een spuit in de vorm van Covid-19.

Kunnen voedingsmiddelen of supplementen besmetting met het coronavirus voorkomen?

Op internet zie je nu veel voedingstips en -tricks voorbij komen. Onder andere over hoe je je weerbaarder kunt maken tegen het coronavirus. Maar zijn deze adviezen wel betrouwbaar?

Er zijn veel voedingsstoffen die betrokken zijn bij de normale werking van het immuunsysteem. Een gezond volwaardig eetpatroon is daarom de beste strategie om de immuunfunctie te ondersteunen. Volgens de gangbare wetenschappelijke inzichten is het niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken. Echter zijn er wel groepen die wel extra vitamines moeten slikken.

Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines en mineralen binnen die je nodig hebt. Door meer vitamines te nemen krijg je geen hogere weerstand. Je bent ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Sterker nog: van sommige vitamines en mineralen kan een teveel zelfs schadelijk zijn!

Goede hygiëne en het opvolgen van de andere adviezen van het RIVM blijven dus de beste manier om infectie te voorkomen. Voor zover bekend wordt bij gezonde mensen het immuunsysteem niet versterkt door een specifiek dieet. Een specifiek voedingsmiddel, vitamine- of mineraal kan een besmetting met het coronavirus dus niet voorkomen. Kijk ook op de website van Thuisarts.

Bron: Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)

Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag