FODMAP

Je bent van plan het FODMAP-dieet te gaan volgen maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Hoe begin je? En hoe zorg je ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt? Mag je nog wel brood eten? Neem nu de stap om gezonder te gaan eten onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist.

Waar heb je eigenlijk last van?

Heb je last van darmklachten?

Buikpijn, opgeblazen gevoel, overmatige winderigheid en een afwijkende stoelgang zijn veelvoorkomende darmklachten. Mensen met darmklachten zijn vaak erg zoekende naar de rol van voeding op hun klachten en gaan daardoor bepaalde dingen niet meer eten. Ze ontwikkelen hun eigen “dieet” omdat ze vermoeden dat ze last krijgen van bepaald eten. Daardoor gaan ze bepaalde dingen niet meer eten en laten onnodig voedingsmiddelen met bijvoorbeeld gluten, vetten of lactose staan. Zo lopen ze hierdoor risico op voedingstekorten.

Is het FODMAP-dieet wat voor jou?

Het FODMAP-dieet is een wetenschappelijk bewezen dieet, ontwikkeld door de Monash University in Australië. Deze universiteit heeft onderzoek gedaan naar de rol van verschillende groepen koolhydraten (suikers) bij mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS). Door middel van dit dieet kun je erachter komen waar je klachten vandaan komen. Het zorgt namelijk bij ongeveer 75% van de mensen met PDS voor klachtenvermindering.

Dit dieet bestaat uit 3 stappen. Bij de eliminatie worden alle FODMAP-groepen uit je dieet weggehaald. Bij de herintroductie ga je per groep testen of je klachten ervaart. Met de eliminatie en herintroductie ben je ongeveer 3 maanden bezig. Tijdens de personalisatie probeer je een balans te vinden tussen de FODMAPs waar je wel en niet gevoelig voor blijkt te zijn. Zo weet je waar je rekening mee kan houden.

FODMAP-stappen eliminatie, herintroductie en personalisatie.

Het FODMAP-dieet kan klachten verminderen bij:

FODMAP te heftig?

Klinkt FODMAP te heftig voor je? Geen paniek! Ik kan jouw voeding onder de loep nemen en je bijvoorbeeld adviseren om op een aantal triggers te richten. Dit noem ik de milde variant van het FODMAP-dieet. Of ik denk met je mee in andere mogelijkheden.

Begeleiding volgens de officiële Monash FODMAP methode

Wat kun je verwachten?

Als je onder mijn begeleiding het FODMAP-dieet volgt, dan weet je zeker dat je het dieet volgens de officiële Monash FODMAP methode volgt.

Je krijgt van mij geen lijsten die je ook op internet kan vinden. Wat je wel krijgt is bijvoorbeeld een persoonlijk dieetadvies met voorbeeld dagmenu. Ook leg ik graag de nadruk op wat je juist wél mag eten. Ik leg je alle stappen van het dieet uit, met ondersteuning van illustraties, en stuur je via mail handleidingen voor eliminatie, herintroductie en personalisatie toe. Zo heb je alle uitleg en kun je vol vertrouwen het dieet op de juiste manier volgen.

Natuurlijk heb je mij ook achter de hand om tussentijds vragen te stellen, zodat je het dieet ook op de juiste manier blijft volgen. Je staat er namelijk niet alleen voor. En mocht het FODMAP-dieet toch niet voor jou werken of bij jou passen? Dan kunnen we samen naar andere mogelijkheden kijken.

Handleidingen FODMAP liggend

Krijg weer grip op je darmen

Je eetpatroon tijdelijk veranderen naar het FODMAP-dieet kan even puzzelen zijn. Zorg dat je het dieet op de juiste manier volgt. Zeker als je het dieet plantaardig wilt gaan volgen en hier begeleiding bij zoekt, wil je wel begeleid worden door iemand die je plantaardige dieet begrijpt. Een gespecialiseerde diëtist kan je begeleiden bij het volgen van je (plantaardige) FODMAP-dieet, zodat je weer grip krijgt op je darmen.

Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag