Toevoeging van een e-nummer op een lepel.

FODMAP, vegan en E-nummers

Regelmatig krijg ik de vraag welke E-nummers je nou eigenlijk moet vermijden tijdens het FODMAP-dieet. En welke daarvan zijn dan plantaardig? Ik heb de feiten even voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die aan producten worden toegevoegd om bijvoorbeeld de smaak, het uiterlijk en de houdbaarheid te verbeteren en worden internationaal gebruikt. De E staat voor European en wordt gebruikt in landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Het E-nummer, of de naam van de toegevoegde stof, moet worden vermeld op het etiket. E-nummers kunnen een natuurlijke oorsprong hebben. Het woord ‘natuurlijk’ geeft aan dat het uit de natuur komt, maar kan dus ook van dierlijke stoffen gemaakt zijn. Als je volledig plantaardig eet, dan let je dus ook op de oorsprong van E-nummers.

Polyolen

Tijdens het FODMAP-dieet beperk je de groep Polyolen. Ze zitten niet alleen in onbewerkte voedingsmiddelen zoals jouw bloemkool, maar suikerpolyolen worden ook als zoetstof (E-nummer) toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen zoals kauwgom of bepaalde medicijnen. Polyolen staan bekend om hun laxerende effect bij overmatig gebruik (ook bij mensen zonder prikkelbare darm syndroom). Als er aan een product meer dan 10% polyolen zijn toegevoegd, dan moet er op de verpakking worden vermeld dat overmatig gebruik een laxerend effect kan hebben. Ze trekken namelijk extra water aan in de darmen en zorgen daardoor voor een dunnere ontlasting. Wel handig als je juist last hebt van verstopping.

De E-nummers die vallen onder de groep polyolen, en die je dus moet vermijden tijdens het FODMAP-dieet, zijn:

Erythritol, ook wel Sukrin genoemd (E968; vegan) kun je het beste vermijden tijdens het FODMAP-dieet, omdat het nog onduidelijk is of dit klachten geeft bij mensen met PDS.

Glycerol (E422) is ook een suikerpolyool en kan een dierlijke oorsprong hebben. Het wordt gemakkelijk opgenomen in de dunne darm en is dus wél toegestaan tijdens het FODMAP-dieet.

Ve-tsin, ook wel mononatriumglutamaat genoemd (E621; vegan) is géén FODMAP. Wel kunnen mensen met gevoelige darmen hier eerder buikklachten van krijgen.

Conclusie

Kies voor zoveel mogelijk verse en/of onbewerkte voedingsmiddelen, dan weet je zeker dat je zo weinig mogelijk E-nummers binnenkrijgt. Over het algemeen zijn onbewerkte voedingsmiddelen beter voor je algehele gezondheid, omdat ze veel meer nuttige voedingsstoffen bevatten. Daar wordt je lichaam blij van.

En vermijd dus tijdens het FODMAP-dieet in ieder geval de E-nummers E420, E421, E953, E965, E966, E967 en E968.

Bronnen:

Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag