FODMAP vakantietips

FODMAP vakantietips

Ben je bezig met het elimineren of herintroduceren van FODMAPs?

Dan kan het tijdens feestdagen, weekendjes weg of vakanties lastig zijn om dat strikt vol te houden. Je hebt dan namelijk niet altijd invloed op wat je eet. Een ander maakt bijvoorbeeld dan jouw eten.

 

Met deze FODMAP vakantietips kun jij zonder al te veel buikklachten toch genieten!

Pak je momenten

Probeer op momenten dat je wel invloed hebt hier gebruik van te maken. Verblijf je ergens anders maar kun je daar wel koken? Maak dan extra veel van je avondeten zodat je dit ook als lunch de volgende dag kan gebruiken. En zorg er altijd voor dat je genoeg FODMAP-geschikte tussendoortjes meeneemt onderweg. Ben je thuis en heb je vakantie? Zorg dan dat je genoeg FODMAP-geschikte opties in de vriezer hebt liggen. Zo heb je altijd wat achter de hand voor als je (eet)planning toch anders loopt dan gepland.

Pas gerechten aan

Als je nog niet goed weet welke FODMAPs jouw triggers zijn, dan beperk je in principe tijdelijk alle FODMAPs. Een restaurant heeft vaak geen kennis van FODMAPs en dus meestal geen 100% FODMAP-geschikte keuzes voor jou. Wel kun je vragen om bijvoorbeeld ui en knoflook weg te laten uit het gerecht. Of om olie te gebruiken in plaats van een dressing. Bij glutenvrije opties weet je in ieder geval zeker dat er geen tarwe of rogge in het gerecht zit. Geef dan wel altijd aan dat je geen coeliakie hebt. Bij coeliakie moeten ze namelijk een deel van de keuken helemaal schoonmaken voor jouw gerecht, er mag dan namelijk echt geen spoortje gluten bij het gerecht komen.

Gebruik zo nodig spijsverteringsenzymen

Ben je er al achter welke FODMAPs jouw triggers zijn? Dan kun je specifieke spijsverteringsenzymen gebruiken. Zet ze in op momenten waarbij je verwacht FODMAPs binnen te krijgen waar je gevoelig voor bent. Weet je nog niet welke FODMAPs jouw triggers zijn? Dan kun je kiezen voor een spijsverteringsenzym die zoveel mogelijk FODMAP-groepen dekt.

Hou ook rekening met andere triggers

Alcohol en cafeïne kunnen bijvoorbeeld ook klachten geven. Deze kun je in je vakantieperiode daarom beter beperken.

Ontspan

Misschien nog wel het belangrijkste van de FODMAP vakantietips; ontspan en blijf genieten. Stress kan een grote invloed op buikklachten hebben. Als je al eens eerder hebt gemerkt dat bijvoorbeeld yoga of meditatie voor jou werkt, pas dit dan zeker rond deze periode ook toe.
Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag