Monash FODMAP heeft in 2025 belangrijke updates doorgevoerd. Het testschema voor de herintroducties is flink veranderd. In deze korte blog vertel ik je wat er nieuw is rondom mannitol.
Waarom bloemkool geen mannitol-testproduct meer is
Laten we bloemkool even als voorbeeld nemen. Bloemkool kon je voorheen kiezen als testproduct om je persoonlijke tolerantie voor mannitol te testen. Met de nieuwe inzichten blijken er andere producten beter geschikt te zijn om mannitol te testen. Bloemkool blijkt namelijk geen mannitol meer te bevatten, maar fructanen (bij een portie van 195 gram ongekookt gewicht). Dat maakte bloemkool nu niet meer geschikt als testproduct voor mannitol. Bloemkool mag je nu zelfs in een portie van 75 gram (ongekookt gewicht) gebruiken tijdens het hele FODMAP-dieet!
Oude testproducten
- bleekselderij
- bloemkool
- zoete aardappel
- zuurkool
- witte champignon
Nieuwe testproducten
- bleekselderij
- portobello champignon
- zuurkool
Zoals je ziet zijn bloemkool, zoete aardappel en witte champignon niet meer geschikt:
- Zoete aardappel blijkt fructanen in grotere porties te bevatten
- Witte champignon blijkt fructanen in grotere porties te bevatten
- portobello champignon bevat alleen mannitol wat het geschikt maakt als testproduct
- bleekselderij heeft een grotere testportie
- zuurkool heeft een grote testportie
Herontdek je FODMAP-triggers
Heb je het FODMAP-dieet in het verleden al een keer gedaan? Dan is het goed om de nieuwste inzichten in de Monash app te bestuderen. Om het voorbeeld van bloemkool aan te houden; wellicht was je bloemkool aan het beperken of vermijden omdat je gevoelig bleek te zijn voor mannitol en is dit dus niet meer nodig. Of je denkt op basis van eerdere testen gevoelig te zijn voor mannitol (doordat je bloemkool als testproduct had gekozen). Dit blijkt door de huidige inzichten dus niet door mannitol te komen! Ik snap dat het verwarrend is, maar het kan je veel opleveren om weer even kritisch te kijken naar je gevoeligheid op dit moment. Zo hoef je niet onnodig voedingsmiddelen te beperken.
De nieuwe inzichten bieden ook mogelijkheden voor mensen waarbij de eliminatie van FODMAPs verbetering gaf, maar waarbij er wat twijfels waren over sommige testresultaten. Het kan dan zeker de moeite waard zijn om te kijken of je nu duidelijkere resultaten kunt krijgen uit de nieuwste testschema’s. En het is sowieso aan te raden om je tolerantie af en toe opnieuw te testen. Je eigen tolerantie kan veranderen, maar voedingsmiddelen en inzichten dus ook.
Lees je dit nu en denk je, ja maar ik reageer toch echt op bloemkool en zelfs al bij kleine beetjes? Dat is niet gek. Buiten FODMAPs om staat bloemkool (net als bijvoorbeeld spruitjes en savooiekool) namelijk bekend als voedingsmiddel dat eerder buikklachten zoals extra gasvorming kan veroorzaken.
Zorg dat je FODMAP-dieet écht klopt
En ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Maar dit is precies de reden waarom ik adviseer om altijd de updates van Monash FODMAP in de gaten te houden. Internet staat vol met FODMAP lijsten en adviezen die gewoon niet meer kloppen. Het FODMAP-dieet is niet makkelijk, zo zonde dus als je het dieet dan niet op de juiste manier uitvoert. Wil je de meeste kans op minder buikklachten? Zorg er dan voor dat je het FODMAP-dieet op de juiste manier uitvoert. Een FODMAP diëtist met ervaring en kennis van alle updates kan je daar verder bij helpen.

