Foto van knoflook en uien.

Het FODMAP dieet voor Prikkelbare Darm Syndroom

De afgelopen tijd heb ik mij goed verdiept in het FODMAP dieet. Dit is een dieet dat bij ongeveer 75% van de mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS) voor klachtenvermindering zorgt.

Mensen met PDS kunnen klachten als een opgeblazen gevoel en gasvorming, buikpijn en een verstoorde stoelgang met diarree en/of verstopping ervaren. FODMAPs zijn koolhydraten die bij veel mensen met PDS niet goed in de darmen worden afgebroken en daarom klachten veroorzaken. FODMAPs zitten in heel veel dagelijkse voedingsmiddelen; zoals in melkproducten, brood, fruit en groenten.

Tijdens dit dieet ga je eerst alle producten die rijk zijn aan FODMAPs beperken en als je klachten verminderd zijn ga je ze stapsgewijs weer toevoegen. Op deze manier kan worden achterhaald welke FODMAPs klachten veroorzaken en in welke hoeveelheden.

Na alle theorie te hebben uitgeplozen heb ik besloten om dit dieet zelf te gaan volgen. Al jaren kamp ik met PDS klachten waarvan ik denk dat dit door FODMAPs zou kunnen komen. Het valt niet mee om je voedingspatroon aan te passen aan dit dieet. Maar het is wel ontzettend leerzaam om te merken tegen welke dingen je aanloopt en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Momenteel ruikt mijn hele huis naar zelfgemaakte FODMAP-arme granola, hmmm.

Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag