Dieetkosten FODMAP in je belastingaangifte

Dieetkosten FODMAP in je belastingaangifte

Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar in je belastingaangifte. Volg je het FODMAP-dieet op voorschrift van je diëtist? Dan mag je een vast bedrag voor dieetkosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Voor de aangifte over 2021 wordt er voor het FODMAP-dieet bij prikkelbare darm syndroom een bedrag van 1050 euro gerekend (voor 2020 was dit nog 900 euro!). Edit: voor de aangifte over 2022 geldt ook het bedrag van 1050 euro. De hoogte van dit bedrag kan dus jaarlijks veranderen. Let op: dit bedrag geldt voor een periode van 12 maanden. Als je het FODMAP-dieet een kortere periode hebt gevolgd (wat meestal het geval is), dan moet je dat bedrag dus naar rato berekenen over de periode dat je het dieet ook echt gevolgd hebt.

Of je er daadwerkelijk voordeel van hebt, is afhankelijk van je drempelinkomen en of je een fiscale partner hebt. Dieetkosten tellen zich op bij je eventuele andere op te voeren zorgkosten. Alleen het deel van je zorgkosten dat uitkomt boven een bepaald bedrag (het zogeheten drempelbedrag), is aftrekbaar.

De Belastingdienst kan vragen om een dieetbevestiging van je eigen diëtist of arts. Ik krijg wel vaker de vraag van mensen of ik deze verklaring voor hun uit wil schrijven, terwijl ze niet bij mij onder behandeling zijn geweest. Dan kan ik helaas ook geen dieetbevestiging voor ze uitschrijven.

In mijn praktijk hanteer ik de volgende voorwaarden voor het uitschrijven van een dieetbevestiging:

  • Je bent onder behandeling (geweest) bij Dieetlust
  • Je hebt op mijn advies een bepaald soort dieet gevolgd
  • Het dieet staat vermeld op de officiële dieetlijsten van de Belastingdienst
  • Een dieetbevestiging schrijf ik alleen uit over de periode dat je ook daadwerkelijk onder mijn begeleiding het dieet hebt gevolgd
  • Voor het uitschrijven van een dieetbevestiging, het nagaan welk dieet je welke periode hebt gevolgd, het mailcontact, alles netjes in je dossier zetten, etc. breng ik 30 minuten tijd in rekening

Wist je dat er ook andere diëten zijn waarbij je dieetkosten mag aftrekken in je belastingaangifte? Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Leuker kan ik het niet maken, wel makkelijker 😉

Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag