Profielfoto Tanja 2023

In het kort

Mijn weg naar plantaardige voeding

Ik wil je wat vertellen over mijn weg naar plantaardige voeding. Het begon toen ik 10 jaar was. Een klasgenootje had mij verteld waarom ze vegetarisch at. Dit zette mij aan het denken en ik was overtuigd: ik ga geen dieren meer eten! bedankt Astrid 😉

En toen...

De volgende dag ging het helaas al mis. Ik was met mijn moeder buiten de deur een hamburger aan het eten. Opeens besefte ik me dat ik geen vlees meer zou eten. Oeps… ik was het even helemaal vergeten. Het bleek toch niet zo makkelijk te zijn als ik dacht.

Aan mijn nieuwe eetpatroon moest ik erg wennen. Gelukkig kwamen er steeds meer vegetarische mogelijkheden. Dit maakte het een stuk makkelijker voor me en ik vond het nog lekkerder ook.

Naarmate ik meer vegetarisch ging eten groeide mijn interesse in voeding. Al jaren had ik last van een prikkelbare darm (PDS) en ik probeerde dit met voeding op te lossen. Ik wilde nog meer leren over voeding en gezondheid en koos daarom voor de opleiding Voeding en Diëtetiek. Deze opleiding heb ik met veel plezier gedaan en zo ben ik in 2010 afgestudeerd als diëtist.

Vervolgens ben ik als diëtist in de ouderenzorg gaan werken. Het viel me op dat de ouderen vaak meerdere ziektebeelden hadden, waar ze met hun voeding rekening mee moesten houden. Hoe zou je voeding kunnen gebruiken om ziektebeelden om te keren?

De diversiteit aan diëten was groot maar het doel was vaak hetzelfde: gezonder worden.

Mijn eigen praktijk

Met deze vraag in mijn hoofd besloot ik in 2017 mijn eigen diëtistenpraktijk te beginnen. Ook steeds meer (jong)volwassenen kwamen bij mij op het spreekuur. Het kwam regelmatig voor dat ze meerdere welvaartsziektes hadden en een waslijst aan medicijnen was niet ongewoon. De diversiteit aan diëten was groot maar het doel was vaak hetzelfde: gezonder worden.

Zo kwam er iemand op mijn spreekuur die veganistisch wilde gaan leven. Met veganisme was ik nog niet zo bekend, daarom ben ik dit uit gaan zoeken. Zo belandde ik op de website van een andere diëtist die mensen begeleidt met plantaardige voeding.

Haar verhaal maakte indruk op mij. Ik dacht al goed bezig te zijn met vegetarisch eten, maar door plantaardig te gaan eten zou ik nog veel beter bezig zijn. Er schuilt namelijk ook veel dierenleed achter bijvoorbeeld melk, kaas en eieren. Dit had ik nooit beseft! Daarnaast blijkt een plantaardig dieet veel gezondheidsvoordelen op te leveren en ziektes te kunnen tegengaan.

Ik was overtuigd; ik wilde plantaardig gaan eten. Maar hoe zorgde ik ervoor dat ik genoeg van alle voedingsstoffen binnen zou krijgen? Daarom ben ik deze gespecialiseerde diëtist gaan raadplegen. Zij heeft mij enorm veel geleerd over een volwaardige plantaardige voeding.

Dit heeft mij de tools gegeven om ook jou op weg te helpen naar plantaardige voeding.

Mijn keerpunt

Ik ben veel gaan lezen over plantaardige voeding en heb daar diverse scholingen in gevolgd. Al deze kennis kon ik direct toepassen in de praktijk, we besloten namelijk om als gezin volledig plantaardig te gaan eten. Er ging een wereld voor me open en ik kwam tot de ontdekking dat je dierlijke ingrediënten makkelijk kan vervangen voor plantaardige. Ik leerde hierdoor op een nieuwe manier koken. Een bijkomend voordeel was dat ik een stuk minder last had van mijn darmen.

Dit deed mij beseffen dat ik me binnen mijn bedrijf ook wilde richten op plantaardige voeding met al zijn voordelen. Daarom ben ik steeds meer mensen gaan begeleiden met plantaardig eten. De weg die ik heb doorlopen heeft mij veel kennis en ervaring opgeleverd. Dit heeft mij de tools gegeven om ook jou op weg te helpen naar plantaardige voeding. Zo hoop ik mijn bijdrage te kunnen leveren aan jouw gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Samen kunnen we de wereld verbeteren!

Zie ik je snel?

Picture of Tanja Schouten

Tanja Schouten

de plantaardige FODMAP diëtist

Plantaardig eten is de toekomst
Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag