Buikklachten

Je bent niet voor niets op deze pagina terecht gekomen. Grote kans dat jij last hebt van buikklachten zoals een opgeblazen gevoel in je maag of darmen, buikpijn, verstopping of diarree, winderigheid, etc. Deze klachten kunnen je leven enorm beheersen. Hiermee leren leven is toch ook geen oplossing?! Als gespecialiseerde diëtist en ervaringsdeskundige help ik je graag.

word je schijtziek van je klachten?

Wat kun je verwachten?

Als je met buikklachten bij mij op consult komt, dan wil ik daar graag alles over weten. Ik vind dit niet raar maar snap dat dit voor jou een beetje ongemakkelijk kan zijn. Maar hoe beter ik je begrijp hoe beter advies ik kan geven. Daarom ben ik ook open en eerlijk naar jou toe over mijn buikklachten. Bij deze vertel ik je alvast mijn persoonlijke verhaal.

Buikklachten

Als geen ander weet ik hoe het is om van jongs af aan buikklachten te hebben. Verstopping, buikpijn en daarna winderigheid. De conclusie van mijn huisarts was prikkelbare darm syndroom (PDS). Ik kreeg zakjes Movicolon om mijn ontlasting soepel te krijgen. Maar de momenten met buikpijn en winderigheid bleven wel. Daar moest ik dan maar mee leren leven.

Ik nam zoveel mogelijk vezelrijke producten en lette er op dat ik genoeg dronk. Helaas verminderde dit niet mijn klachten en was ik een langdurige gebruiker van de Movicolon zakjes. Tijdens vakanties en weekendjes weg had ik het meeste last. Mijn hele patroon was daardoor anders en ik merkte helaas meteen dat mijn klachten dan erger werden.

drol

’s Avonds had ik zelfs een platte buik. WAUW!

FODMAP

In 2013 werd het FODMAP-dieet geïntroduceerd als nieuwe behandelmogelijkheid. Het klonk voor mij nog heel ingewikkeld. Al zou ik het begrijpen, dan zou ik enorm opzien tegen het daadwerkelijk omgooien van mijn voedingspatroon. Dus ik stelde het uit en bleef met klachten lopen. Uiteindelijk had ik daarom toch besloten om me te gaan verdiepen in het FODMAP-dieet en het ook daadwerkelijk zelf te gaan volgen.

Het was een flink uitzoekwerk (ondanks dat ik diëtist ben) en ik stuitte tegen vele vragen. Toch lukte het mij om mijn voeding FODMAP-arm te maken. Het resultaat? De eerste paar dagen  kreeg ik enorme verstopping! Wat was dit naar. Ik twijfelde of ik hier wel mee door moest gaan, maar zette door. En voilà na die eerste paar dagen met enorme verstopping ging het zoveel beter. ’s Avonds had ik zelfs een platte buik. WAUW! De herintroducties gaven mij duidelijkheid waar mijn klachten vandaan kwamen: ui en knoflook. Ik kan nu gelukkig wel nog steeds ui en knoflook eten maar wat meer gedoseerd (vroeger nam ik beide elke dag!). De zakjes Movicolon gebruik ik sinds ik achter mijn triggers ben ook niet meer.

Mogelijkheden

De laatste jaren zijn er steeds meer andere mogelijkheden bij gekomen om grip te krijgen op buikklachten. Hier ben ik mij natuurlijk ook in gaan verdiepen en het heeft mij zelfs nog meer verlichting gegeven. 

Je hoeft dus niet met je buikklachten rond te blijven lopen. Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw buikklachten te verminderen. Mijn missie is om jou hierbij te helpen.

Illustratie van een koe met kalfje in een weide.
× Whatsapp je vraag