bord met boeren roerbakgemak

Boeren roerbakgemak (recept)

Ik wilde wat meer met boerenkool doen dan er alleen maar een boerenkoolstamppot van maken en daarom kwam ik op het idee om boerenkool te roerbakken. Het volgende vegan recept met onder andere rijst, spruitjes en falafel is het heerlijke resultaat geworden. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 

Boeren roerbakgemak

Bereidingstijd: 30 minuten

Totale tijd: 30 minuten

Categorie: Diner

Keuken: Vegan

Hoeveelheid: 4 personen

bord met boeren roerbakgemak

Ingrediënten

  • 250 gram volkoren basmatirijst
  • 400 gram gewassen boerenkool
  • 5 eetlepels olie om in te bakken
  • 400 gram spruitjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel woksaus teriyaki
  • 1 gele paprika
  • 1/2 eetlepel tajine kruiden (ik had een zakje tajine specerijenmix 1001 delights van de Lidl)
  • 2 pakjes falafel (200 gram per pakje)
  • edelgistvlokken naar wens

Instructies

  1. Breng een grote pan met water aan de kook om de basmatirijst te koken. Kook de basmatirijst volgens instructies op de verpakking en giet af.
  2. Doe 1 eetlepel olie in de wokpan en roerbak de boerenkool op gematigd vuur hierin totdat deze flink is geslonken (circa 10 minuten).
  3. Schoon ondertussen de spruitjes en halveer ze.
  4. Doe de gewokte boerenkool in een hapjespan op laag vuur.
  5. Doe 1 eetlepel olie en 2 eetlepels sojasaus in de wokpan.
  6. Roerbak de spruitjes in de wokpan op middel vuur circa 4 minuten.
  7. Was en snijd ondertussen de paprika in kleine stukjes.
  8. Voeg 1 eetlepel woksaus teriyaki toe bij de spruitjes en roerbak kort mee.
  9. Doe de gewokte spruitjes in de hapjespan.
  10. Doe 1 eetlepel olie in de wokpan en roerbak de paprika circa 3 minuten op middel vuur.
  11. Doe de paprika in de hapjespan.
  12. Voeg 1/2 eetlepel tajine kruiden toe aan de hapjespan.
  13. Bak ondertussen de falafel met 2 eetlepels olie in de wokpan.
  14. Serveer de roergebakken groenten, basmatirijst en falafel op een bord.
  15. Garneer met edelgistvlokken naar wens.

Notities

Ook lekker met hummus als dip bij de falafel.

Dit recept is voor ongeveer 4 volwassenen. Ben je een grote eter of wil je aankomen? Dan kun je je portie verhogen door bijvoorbeeld 100-125 gram basmatirijst i.p.v. 62,5 gram per persoon te nemen en/of extra groenten en falafel. Daarmee krijg je meer calorieën en voedingsstoffen binnen.

https://www.dieetlust.nl/boeren-roerbakgemak/