Boekrecensie – Waterkefir | Melkkefir

Waterkefir | Melkkefir van Peter Bauwens is een praktisch boek voor iedereen die op zoek is naar de eindeloze mogelijkheden van kefir.

Ik kwam dit boek tegen toen ik meer informatie op internet zocht over kefir. Kefir werkt als een probioticum en schijnt een goede werking op de darmen te hebben. Het is al eeuwenoud. Er bestaan 2 soorten kefirkorrels (melkkefir en waterkefir) die ieder een andere bereiding vereisen. Ik wilde graag aan de slag gaan met melkkefir.

Toevallig bood er iemand die in mijn straat woont melkkefirkorrels aan op marktplaats. De korrels waren snel in huis. Iets te snel, ik wist namelijk nog niet zo goed wat ik ermee moest doen en welke materialen ik nodig had. Een goede zeef vinden was bijvoorbeeld even lastig. Gelukkig viel toen het boek ‘Waterkefir | Melkkefir’ op mijn deurmat, de timing was perfect. Snel begon ik met lezen.

Vergelijk kefir met een huisdier, je moet het dagelijks verzorgen en voorzien van een goede voedingsbodem.

Na een korte introductie over de oorsprong van kefir wordt er een korte uitleg gegeven over de basisbereiding van melkkefir en waterkefir. Voor mij is de uitleg wel erg kort. Ik had het liever stapsgewijs, duidelijker uitgelegd gezien. Ik blijf nog met veel vragen zitten, waar ik gelukkig wel snel de antwoorden op internet kan vinden.

Waar ik niet naar op zoek was, maar wat wel heel verrassend was voor mij, is de grote hoeveelheid aan variaties en recepten wat je allemaal van kefir kunt maken. Dit had ik echt niet verwacht. Het boek bestaat dus voor een groot deel uit recepten voor zowel melkkefir als waterkefir.

Na de variaties en recepten vind ik gelukkig toch nog meer uitleg over het gebruik van kefir. Welke materialen heb ik bijvoorbeeld nodig en wat moet ik doen als ik op vakantie ga. Persoonlijk had ik deze tips eerder in het boek willen lezen maar ik ben blij dat ik in het boek toch antwoorden op mijn vragen heb gevonden.

Over de basisbereiding van kefir kun je ook veel informatie op internet vinden, maar de variaties en recepten zijn erg verrassend. Goed te gebruiken als ‘kefirkookboek’ dus.

Het boek is uitgegeven door uitgeverij Deltas, ISBN 9789044736342 en is te koop voor 15,95 euro bij diverse boekhandels.

Dieet smakelijk!