Boekrecensie: Boost je borstvoeding

Daar lag hij dan op de deurmat; het boek Boost je borstvoeding. De alles-in-een gids voor de beste borstvoeding van Alicia C. Simpson. Ik keek er al een tijdje naar uit om dit boek te lezen. De schrijfster is namelijk diëtist en lactatiekundige van beroep. Een geweldige combinatie dus om een boek over borstvoeding te schrijven.

Mijn verwachting

Een wetenschappelijk onderbouwd boek met praktische adviezen over het geven van borstvoeding. Een combinatie van houdingen om borstvoeding te geven en het dieet van de moeder die borstvoeding geeft.

De omslag ziet er veelbelovend en netjes vormgegeven uit en de binnenkant van het boek is opgebouwd uit 4 delen.

Deel 1

Het eerste deel is een erg praktisch deel over de diverse houdingen tijdens het geven van borstvoeding. Ook gaat het over de wetenschap achter de aanmaak van moedermelk met daarin de stadia van melkproductie en de melkproductieverhogende hormonen. Echt informatief vanuit lactatiekundig oogpunt.

Deel 2

Het tweede deel heeft veel meer diepgang en gaat over de (medische en niet-medische) oorzaken van een kleine melkvoorraad. Vervolgens ook nog een stuk over de afname van de melkproductie. Interessant voor als je er meer over wilt weten (bijvoorbeeld als je hulpverlener bent) maar ik kan me voorstellen dat dit te diepgaand en ingewikkeld is voor sommigen. Erg handig dus als naslagwerk.

Deel 3

In het derde deel laat de schrijfster haar diëtistische achtergrond zien. Ze gaat in op voeding tijdens de borstvoedingsperiode. Waar ik praktische adviezen verwachtte, blijkt het een diepgaand onderdeel. Dat vind ik jammer. Interessante informatie voor mij als hulpverlener, maar misschien niet voor een moeder die borstvoeding geeft. Daar kan het een ingewikkelde lap tekst voor zijn, waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Het hoofdstuk over melkproductie vergroten met voedingsmiddelen en kruiden zal ook niet voor iedereen van toepassing zijn en ook daar is me niet helemaal duidelijk geworden welke producten in welke hoeveelheden nu geadviseerd worden. Het derde deel wordt vervolgens afgesloten met veelgestelde vragen.

Deel 4

Het vierde deel bevat allerlei melkproductie-verhogende recepten, 75 stuks in totaal. Wat het verrassend maakt is dat alle recepten plantaardig zijn. Dat had ik niet verwacht! Wauw.
Lactogene voedingsmiddelen en kruiden blijken namelijk allemaal plantaardig te zijn. Handig, want hierdoor eet je meer groenten en fruit en zijn de recepten meteen ook geschikt voor het hele gezin.
Er staan veel recepten in om zelf ‘melk’ te maken. Echter is deze benaming onjuist. De benaming ‘melk’ mag namelijk alleen gebruikt worden voor dierlijke producten, zoals koemelk of geitenmelk. Plantaardige ‘melkvervangers’ mogen dus geen melk heten omdat ze niet dezelfde voedingswaarde als dierlijke melk hebben. Zo bevatten de meeste plantaardige drinks nauwelijks eiwitten en missen ze vaak bepaalde vitamines en mineralen ten opzichte van dierlijke melk.
Havermelk, amandelmelk, cashewmelk, etc. moeten dus eigenlijk haverdrink, amandeldrink, cashewdrink, etc. genoemd worden. Dan is het ook meteen duidelijk dat het dus niet in plaats van dierlijke melk genomen dient te worden.
De recepten zien er makkelijk te maken uit, wat zeker in de beginperiode van borstvoeding handig kan zijn.

Conclusie

Het boek heeft mijn verwachting deels waargemaakt. Het bevat echter veel diepgang maar bevat wel interessante veganistische recepten. Ik mis helaas foto’s (van bijvoorbeeld de recepten) en wat meer illustraties. Het is daardoor een hele lap tekst achter elkaar waardoor het moeilijker is om doorheen te komen. Het lijkt me meer geschikt als naslagwerk bij specifieke vragen. Daarom denk ik dat het een interessant boek is voor hulpverleners en moeders die borstvoeding geven en tegen bepaalde problemen aanlopen. Toch zou ik eerder kiezen om ook naar een lactatiekundige of diëtist te gaan voor persoonlijk advies. Dat is ook wat de schrijfster regelmatig aangeeft.

Wil je kijken of je je productie omhoog krijgt door (vegan) recepten? Dan is dit boek misschien wel het proberen waard.
Het is sowieso handig omdat je tijd hebt om het boek te lezen tijdens het geven van borstvoeding.

Het boek Boost je borstvoeding (ISBN 9789021572345) is geschreven door Alicia C. Simpson en uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Het is verschenen op 2 april 2019 en te koop voor €22,50.